Konsumtion

Snabbfakta: Idag förväntar vi oss kunna köpa billiga plastiga elektronikprylar eller klädesplagg som enbart håller något år eller i värsta fall någon timme. Även om varan är billig i pengar så är den dyr i koldioxid och nedskräpning. Rent ärligt så är en vara som går sönder efter ett par användningar inte billigt, det är dyr dålig kvalité. Vi fyller våra garderober, klädskåp, vindar och källare med saker som vi inte behöver. Men vi fortsätter att köpa till på födelsedagar, jular eller till oss själva när andan faller på. En stor baksida med den masskonsumtion som vi håller på med idag är nedskräpning, många av de material som hamnar på fel plats bryts inte ner på flera hundra ibland tusen år. De kräver också energi och naturresurser för att tillverkas.

Vad kan du göra:

  • Det är dags att vi funderar när vi köper. Det ska vara saker som vi behöver, de ska hålla länge och de ska framställas så hållbart som möjligt.
  • Det är också bättre att laga något som gått sönder än att köpa nytt. Bättre att köpa begagnat än nytt. Förutom att du då använder resurserna bättre så sparar du också massa pengar. Börja med att köpa din elektronik begagnad, nästa mobil, dator eller TV, här finns mycket koldioxid och pengar att spara.
  • Sluta köp det extra plagget kläder, sätt en gräns för hur mycket kläder du får äga. Ska du ha en kostym till så behöver du skänka bort en som du redan har.
  • Fundera på om vi ska ge varandra så mycket saker som vi gör. Att komma med en gåva vid jul, middag, födelsedag, fest m.m. är en tradition som visar på respekt till den du besöker eller firar något med. Antingen får ni komma överens om att ni faktiskt respekterar varandra utan gåvor eller så får du ge en upplevelse, något ät- drickbart eller begagnat.
  • Sälj eller skänk bort det du inte längre vill ha eller behöver. Någon annan kan då fortsätta använda grejorna istället för att köpa nytt.